Infraroodpanelen

Het is de meest elementaire vorm van verwarming die de mens kent. Gebruikt door de holenmens om zichzelf door vuur te verwarmen; door de Romeinen in hun badhuizen, door houtkachels en tegelkachels. Millennia geliefd omdat het objecten verwarmt, die die warmte vervolgens terug stralen en de omgeving om u heen warm houdt. Stralingswarmte verwarmt niet de lucht – die warmte slecht vasthoudt en dus snel afkoelt.

Maar de afgelopen 60 jaar zijn we de stralingswarmte vergeten: niet omdat die door een betere technologie is vervangen, maar omdat fossiele brandstoffen, waarop de centrale verwarming werkt, het goedkoop maakte om lucht te verwarmen.

Onze sterke PARTNER:

HERSCHEL

De premium Inspire-serie van Hershel is vervaardigd volgens de hoogste normen in Duitsland, beschikbaar in de meest uiteenlopende verschillende oppervlakken en afwerkingen en wordt geleverd met een 10 jaar garantie. Pas je eigen paneel aan met een familieportret, een favoriete foto, of zelfs je kunstwerk of kies uit onze eigen speciaal geselecteerde ontwerpen. Het spiegelpaneel kan op vochtige plaatsen worden geplaatst zonder condensvorming op het glas te vormen.

MEER WETEN?

Werking infraroodpanelen

Infrarood is een elektromagnetische straling, onzichtbaar voor het menselijk oog.
Verwarmen via infrarood doen wij al sinds " the big bang" - het ontstaan van de aarde.
De grootste natuurlijke infraroodbron die wij kennen is de zon - zelfs op een ijskoude dag kan de straling van de zon ongelooflijk aangenaam aanvoelen.
Infrarood panelen hebben hetzelfde principe als de zon; nl. via straling gaan zij ervoor zorgen dat alle objecten verwarmd worden. Deze objecten gaan op hun beurt de warmte afgeven aan de lucht. Hierdoor ontstaat een proces van opwarmen zonder dat eerst een groot volume lucht dient opgewarmd te worden. Hierdoor zal men veel zuiniger kunnen gaan omspringen met energie dan bij conventionele verwarming. Infrarood gaat ook voor een veel behaaglijker gevoel zorgen aangezien er geen luchtcirculatie ontstaat.

Enkele voordelen op een rijtje:
- Verwarmen via infrarood is energiezuinig en kan uw verbruik gaan verminderen tot wel 30 à 40% ( afhankelijk van verscheidene factoren!)
- De prijs van infrarood verwarming kan laag gehouden worden aangezien U niet met zware installatiekosten geconfronteerd gaat worden ( vooral naar renovatie toe!) U heeft enkel een stopcontact nodig.
- Infrarood verwarming heeft ook een (bewezen) gunstig effect op de gezondheid van mens en dier.

3 types van warmte overdracht:

 1. Convectie

  Convectie is overdracht van warmte door de bewegingen van vloeistoffen of gassen. De eigenschappen zijn:

  Convectiestromingen stijgen op natuurlijke wijze op als een warm medium (in dit geval lucht) uitzet en in dichtheid inkrimpt en als de koele lucht in dichtheid toeneemt en daalt. Convectie in een context van een centrale verwarming houdt in dat warme lucht opstijgt naar het plafond en dan geleidelijk naar lagere niveaus in de kamer circuleert, waarbij het vlak boven de vloer het koudst is. Deze luchtverplaatsing kan niet worden gecontroleerd en de warmteoverdracht gaat altijd van warmte naar kou, waar u in de lucht geen invloed op kunt uitoefenen. Als u een deur naar een koude gang opent, ontstaat er een luchtverplaatsing (tocht zo u wilt), de warmte stroomt er op natuurlijke wijze naar toe.

  U kunt de convectiestroming niet voelen aan de zijkanten van een convectieverwarming (de warmte die u voelt is stralingswarmte), u kunt hem alleen erboven voelen.

  Elke verwarmingsradiator met ribbels (om de oppervlakte en daardoor de efficiëntie van de convectiewarmte te vergroten) en oppervlaktetemperaturen tot 60°C zijn convectief en stralen maar een klein beetje warmte uit vanwege hun lage oppervlaktetemperatuur. Een “natte” radiator van 1m x 1m geeft bij 60°C ruwweg 6133 BTU af, of ongeveer 2 kilowatt aan energie. Maar zijn output aan straling is slechts 663 Watt en de rest van de energie gaat over in de lucht. Dit is OK als u accepteert dat 1,3 kW van de warmte op een ongecontroleerde manier wordt verzonden naar een medium dat slechte thermale eigenschappen heeft (lucht) en een armzalig vermogen heeft om die warmte aan de objecten in een kamer over te dragen. Vergeet niet: lucht kan warmte erg slecht vasthouden; warme lucht stijgt op; warme lucht stroomt op natuurlijke wijze naar koude lucht; lucht is niet te “zoneren” en koelt snel af als de thermostaat wordt uitgezet.

 2. Stralingswarmte

  Stralingswarmte heeft aanzienlijke voordelen boven convectiewarmte:

  Stralingswarmte heeft een hogere “flux” (Watt output per meter per graad Celsius van de verwarming) dan convectieverwarming. De output van stralingswarmte van een infrared verwarming van dezelfde oppervlakte als de natte radiator die we hierboven noemden (1m x 1m) die werkt op 100°C is 1kW en er wordt erg weinig energie verspild aan het verwarmen van de lucht.

  Stralingswarmte verwarmt de objecten in een omgeving, niet de lucht ertussen. Dus verwarmt u het oppervlak van objecten in een omgeving, die daardoor opwarmt, waardoor de omgeving een 360° radiator wordt. U verwarmt geen hoeveelheden lucht.

  Objecten houden warmte beter vast dan lucht, waardoor overblijvende energie de temperatuur van de omgeving langer in stand houdt, b.v. als er een deur naar een koudere kamer wordt geopend, of als de thermostaat van de warmtebron wordt uitgezet;

  U kunt de thermostaat op een lagere luchttemperatuur zetten, omdat de omgeving eerst wordt verwarmt, niet de lucht.

 3. Geleiding
  Voor een comfortabel verwarmingssysteem is geleiding (fysieke overdracht van warmte van een bron door direct contact) geen optie. Ook al is het de meest efficiënte methode van de drie (aangenomen dat er een geschikt medium is om te geleiden), blijven Convectie en Stralingswarmte over.

Meer vragen over infraroodpanelen?

Contacteer-ons