Batterijen

De populariteit in zonnepanelen heeft geleid tot de opkomst van een (oude) nieuwe technologie: zonnepanelen opslag door middel van batterijen. Deze batterijen slaan overtollige stroom op, zodat op momenten waar weinig of geen zonnestroom kan worden opgewekt zoals bewolkte dagen of ’s nachts, een woning toch gebruik kan maken van de zonnestroom.

Wanneer u een batterij-systeem voorziet in de installatie, wordt de overtollige stroom hier opgeslagen direct uit de zonnepanelen. Wanneer het verbruik hoger ligt dan de opbrengst, wordt deze extra stroom gebruikt uit het batterij systeem en niet het elektriciteitsnet. Dit maakt off-grid wonen een mogelijkheid. Enkel wanneer de batterij leeg is en er geen zonnestroom wordt opgewekt wordt energie uit het elektriciteitsnet afgenomen.

Onze PARTNER

SolarWatt
De meest efficiënte thuisaccu voor zonnepanelen

MyReserve haalt een uitzonderlijk hoog accu-rendement van 99,2%. Dankzij superieure DC-technologie worden nieuwe en bestaande PV-systemen voor het eerst echt rendabel. MyReserve gebruikt DC-technologie voor de PV-omvormer. De gelijkstroom van de zonnepanelen wordt direct opgeslagen en pas bij afgifte aan het net van de woning omgezet in wisselstroom. Dit maakt een einde aan de meervoudige, hoge conversieverliezen van AC-systemen. Andere fabrikanten verzwijgen deze verliezen en noemen alleen de efficiëntie van de accu, die bij de MyReserve 99,2% is, maar MyReserve bereikt een algemeen rendement van 93% tijdens het laden en ontladen (roundtrip).

Door zijn modulair systeem is de bevestiging en aansluiting van dit batterij-systeem zeer gemakkelijk. Ook de uitbreiding naar een hogere opslagcapaciteit vormt dus geen enkel probleem! Met een opslagcapaciteit van 2,2kW per batterij is één enkel MyReserve-systeem uitbreidbaar tot 11kW.

MEER WETEN?

Werking batterijen

Want wie wil er nog afhankelijk zijn van energieleveranciers die de prijs voor stroom jaar in jaar uit wijzigen? Met zonnepanelen gecombineerd met de MyReserve-accu van SOLARWATT is energie niet langer een kostenpost, maar een investering met een geweldig rendement. Daar kan geen spaarrekening tegenop.Zonnepanelen generen de grootste opbrengst wanneer u meestal niet thuis bent overdag. De meeste elektriciteit wordt 's avonds verbruikt, met een batterij wordt de energie welke normaal terug op het net geïnjecteerd opgeslagen en dus ook effectief door u verbruikt wanneer u 's avonds thuis bent.

Het is ook mogelijk om stroom op te slaan uit het electriciteitsnet. Vooral bij daluren of nachttarief is dit interessant. De batterij kan worden opgeladen wanneer de stroom goedkoper is en dan de opgeslagen elektriciteit verbruiken gedurende piekuren wanneer elektriciteit (veel) duurder is.

Beschikbare batterij-types voor PV-installaties
  1. Lithium-ion batterijen: Dit type batterij is aangeraden bij zonnepanelen elektriciteit opslag. Hun opslagcapaciteit is zeer groot tegenover het gewicht, opladen gebeurt snel. Bekende batterijen merken zoals Tesla of Enphase maken beide gebruik van lithium-ion batterijen.
  2. Loodzuur batterijen: Loodzuur batterijen zijn de oudste batterijen en worden al geruime tijd gebruikt voor off-grid toepassingen. Qua prijs zijn ze laag, ongeveer de helft van lithium-ion batterijen. Hun grote nadeel is wel dat ze niet meer dan voor de helft ontladen mogen worden waardoor een grote batterij vereist is voor zonnepanelen, wat het financieel minder interessant maakt.

Meer vragen over batterijen?

Contacteer-ons